tisdag 26 april 2011

Simning

Ja, så är våren här och jag har börjat i simskola, jo det är rätt: simskola för vuxna. Jag hoppas att äntligen lära mig lite teknik. Jag tycker ju om att simma, men här har det ju inte blivit av att jag skulle ta mig till simhallen ens. Men vi har en simhall mes 17 meters bassäng, så det skulle ju nog gå att börja simma på vintern.

Jag har ju lite drömt om att nån gång i framtiden våga delta i ett triatlon, mest på lak kanske. MEN, nu är jag ett steg närmare, jag gör något åt simningen. Idag tränade vi lite grunder och ryggsim. Det gick riktigt bra och det var skönt att kunna träna dragen i lugn och ro. Dessutom provade jag simglasögon för första gången och det blir nog att inhandla sådana nästa gång jag har möjlighet. Synd att simhallen inte annars är öppen så att man kan träna emellan.

På torsdag ska vi öva påi crawl? Stavas det månne så?!? Om det nånsin ska bli triatlon så är nog kråålen ett måste. Sen ska jag inte ens tänka på att jag inte har en cykel. Men det får bli ett senare problem.

Nu funderar jag på varifrån jag skulle få tag på en våtdräkt för att kunna öva mer i sommar? För vattnet är ju så kallt här i norr, åtminstone jag brukar frysa. Dessutom ska våtdräkten göra att man flyter.


Kanske en sånhär våtdräkt skulle vara bra? Dyra är dom åtminstone. Nåja, först blir det nog simglasögon och en ny simdräkt, så det finns tid att fundera på det ännu.

Go'natt nu ska jag gå ock lägga mig!

måndag 25 april 2011

Påsk och härligt väder

Har firat påsk, vi har varit både hemma och på retki som S säger. Gården börjar vara någorlunda fri från snö.



M var ledig hela påsken, det var skönt. På långfredagen var det långfredagsväder, tråkigt. Lördagen var vi och fiskade med barnen. Satt på sjön, fiskade lite, grillade korv och njöt. Roligt att titta på barnen, var precis som jag väntade. Mycket stök och lite tålmodighet,men så är det med barn. S fick en liten fisk och pappa fick en firre, så resan var riktigt lyckad.






På söndag var det kyrka, kalas och sen var vi till stugan. M flög dit och vi andra åkte bil och sen kom M's kusin och hämtade oss med snöskoter. Där var riktigt fint väder, vi solade åt korv och drack kaffe. Jag kom hem med barnen elva.





Och för er som undrar om vi har snö och is ännu så ser det ut såhär. Jag börjar tycka att landbacken snart är det bästa. Isarna ser iget vidare bra ut mera.





onsdag 20 april 2011

Grå onsdag

Usch vilket grått och trist väder det var idag. Igår var det så fint och jag var ute med barnen på kvällen. Imorse var det ny snö på marken när vi vaknade, det kom lite regn, så det var rått och kallt.
Nåja, jag fick i alla fall städat, S och A har gjort påskpynt som vi har satt upp.





Börjadestäda vår bokhylla som har fått en massa papper som inte ska vara där, det är ju så behändigt brevid databordet... Nu är bokhyllan nästan tömd på papper och jag har börjat fylla i skatteförslaget! Nu ska jag njuta lite av friden i huset och sen sova. Imorgon börjar påsken. Så en välsignad påsk till alla som hittar hit!

lördag 16 april 2011

Bullar

Vilken vecka. Härligt soligt väder, nästan varje dag. Snön smälter i rasande fart. Nu är nog våren här! Jag har varit mycket ute och njutet, därför mindre här.
Idag har jag bakat bullar för att ha något att bjuda på om det kommer gäster. Några måste vi ju smaka också. Här är lite smakprov:



Igår var jag på vårens första länk. Vår väg är ännu fulla av snösörja på ställen, men landsvägen är alldeles fin och torr.
Jag joggade 7 km, 1h 10 min, snittpuls 152. Det kändes riktigt skönt.

tisdag 12 april 2011

Ny klänning

Hej!
Har nu fått färdigt klänningen som jag stickat. Jag var rädd för att jag inte skulle tycka om den, att den är för varm och inte passa mig. Men jag trivdes med den direkt! Lagom varm och skön, lätt plagg, bara en paita under och byxor, tigths eller nått. Garnet är igen sju bröder (Seitsemän veljestä), Novita och modellen ur Novita tidningen våren 2011.



Jag var dessutom och klippte håret idag. Det började bli så långt. Funderar på om jag skulle låta det bli lite längre, jag har ju haft kort hår en tid nu. Lite halvlångt till sommaren kanske?
Vad ska jag börja med nu? Jag har inte riktigt hittat nån modell som jag vill göra men känner ett behov av att ha nått att sätta händerna på. Nåja, måste väl vänta på att nåt dyker upp. Ska göra något mindre projekt under tiden. Det blir ju snart vår och sommar, då ska jag vara ute och sätta fingrarna i mullen istället.
 Nu ska här städas lite! Med tre barn blir det en massa smulor på golvet jämt!

måndag 11 april 2011

Utflykt

Idag var vi på utflykt med snöskoter till en laavu. Vi grillade korv och drack kaffe. Barnen stortrivdes, fast det inte blev nån kälkåkning eftersom älvbranten var bar. Vädret var underbart, solen sken. Joel var mest förundrad över skorna. Han har nog inte haft skor förut. Sedan var vi ute på gården och hjälpte våren. A och S kan inte hålla sig undan från vattenpölarna, så det är ständigt kläder på tork. Värst är det med skorna, även stövlarna blir våta ibland.







Efteråt fick mamma åka på en skidtur helt själv (1 h, snittpuls 153). Det var skönt att riktigt få ta i och att bara njuta ensam.

fredag 8 april 2011

Fönstertvätt

Idag har jag tättat fönster! Jag hatar att tvätta fönster och väntar normalt tills jag bara måste. Idag tänkte jag att det kan vara bra att få det gjort, när jag antagligen börjar jobba i slutet av nästa vecka. Skönt att inte behöva känna att jag borde göra det sen. Jag tänkte att jag bara ska tvätta burspråkets fönster, men det blev hela vardagsrummet/köket, sex fönster. Nåja det var lite kallt och jag tvättade inte utsidan, det kan göras sen. Sen böt jag gardiner också! Brukar ju inte bli så ofta eftersom jag tycker mera om de som vi haft. Men nu ville jag ha nåt annat. Nu får våren komma!



Med våren i antågande får jag sådan inspiration. Funderar på gården, en blombänk vill jag ha, funderar på att göra en upphöjd invid terassen. Problemet är bara att jag inte vet riktigt hur jag vill ha det, känns som om det tar halva sommaren minst innan nåt blir färdigt där, ska anläggas grund, muras lite osv. Sen fån man inte tag i blommor här mera, är jag rädd. Jag vill ju att det ska bli något färdigt med detsamma.
 

torsdag 7 april 2011

Baddag

Idag var vi ett gäng med mammor som for och bada till Jeris hotellet. Fint litet bad med passande bassänger för såhär små. Egentligen används det mest för vakbad tror jag men barnen tyckte det var jätteskoj och blev skruttiga som russin, efter nästan två timmar bad. Det fanns en bubbelpool med varmt vatten 
och en "vadbassäng" med kallare vatten. Allt var gjort av natursten och härlig utsikt över sjön. Väldigt fint.
Blev bara några bilder med mobilen och förståss glömde jag att ta bild utifrån.


onsdag 6 april 2011

Äntligen motion!

Äntligen fick jag tid och möjlighet till lite motion, nu när M har kommit hem från fisket. Men, usch, det regnade idag på eftermiddagen när jag tänkte gå ut. Det blev en halv timme på cross-trainern istället, snittpuls 142. Sen gick jag i alla fall ut eftermiddagen bara för att få lite lugn och ro, jag gick till butiken för att köpa en tidning som inte fanns (så det blev en billig resa) sen hjälpte jag våren på traven med att skyffla undan lite snö, 1 timme, snittpuls 121. Summa summarum blev det ändå 1,5 h motion idag!

Kofta

Denna kofta har jag stickat under vintern. Blev lite dålig bild, framstyckena är nog lika långa. Jag tyckte om de naturliga färgerna, garnet är Novitas Sju bröder, polka rosa-brun-vit. I Novita vinter 2010 hittade jag mönstret.



Vårhälsningar!
Lind@

Jääkarhumaa: Arvonta! Utlottning!



Jääkarhumaassa on arvonta! Klicka här om du vill delta i en utlottning!

måndag 4 april 2011

Öroninflamation, blää

Nu har J. öroninflamation och har sovit både natten och dagen i min famn. Endast en liten stund blev han pigg hos farmor. Nåja, det ger väl sig snart när han har fått antibiotika. Tur har vi i alla fall haft, vi har inte varit mycket sjuka hittills. Men få se hur det går, S och A springer ut utan kläder stup i kvarten, det är ju så varmt och gräset syns redan, det är 7 grader bara. Så mamma skulle gärna se att de har kläderna på.

söndag 3 april 2011

Pysseldag

Idag blev detb en riktig pysseldag. S. har blivit väldigt mån om att det ska vara presenter till bemärkelsedager. Imorgon är det farfar födelsedag och vi gjorde påskharar med gräs till honom. Barnen gillade det och sen packade vi in hararna i cellofan. S. gjorde ännu kort och fotade det också, över 30 bilder blev det. Några med Mamma Mu också.


lördag 2 april 2011

Isfiske

Usch vilket ruggigt väder idag. Blåser, temperaturen ligger vid noll och det kommer ner lite regn eller snö. Blir nog ingen skidning idag.
Hoppas att M har det bra. Igår åkte han iväg med sin kusin till fjällen får att fiska. De kommer väl hem på tisdag, men innan dess får vi nog ingen kontakt eftersom telefonerna inte fungerar där.
 Såhär kan det se ut sen.



Och jag hoppas han kommer hen med såna här:

Den enda gången jag har varit med (hittills) var år 2007. Då såg det ut såhär:



Först var det snöstorm, men sen blev det jättefint väder andra dagen. Vi fick riva tältet för att det inte skulle blåsa bort. Spännande var det. Det är en njutning att vara därute långt från civiltsationen!
Nästa år kanske jag kan åka med igen, när barnen är större.

Snart är veckan slut

Åh, så börjar en vecka gå mot sitt slut igen. Vart tar all tid vägen? Igår jobbade jag och kände mig riktigt knäpp. Det var en rolit fast riktigt utmanande dag. Skoj att jag trivs också som lärare på lågstadiet nu. Kanske jag är bättre utrustad . Sen hade jag brottom hem för en interjuv till ett radioprogram som sänds ut någon gång på sommaren. Ska komma ihåg att meddela sändningstid sen. Känns konstigt med sån uppmärksamhet, bara för attjag är svenskspråkig här i norr. Det var ju inte länge sen jag var tidningarna som man har här i norr. Bra med positiv reklam för svenskspråkigheten.


Jag är ju aldrig nöjd som lärare och förälder, jag vill göra det bättre hela tiden, så nu läser jag boken The Family Virtues Guide av Linda Kavelin Popov, läste redan Reilu, reipas ja vastuuntuntoinen av samma författare. Böckerna handlar om dygder och hur man kan använda dem för att få fram det bästa i barnen. Böckerna har givit mig mycket inspiration på hur jag kan lösa problem på ett positivt sätt både som förälder och lärare. Hittade dem via The Virtues Project. Dygderna fungerar utan värdegrund, som bygger på religion. De fungerar alltså utan religös bakgrund, vilket ju är bra eftersom barn i skolan idag har olika religion eller ingen religion.

På torsdag skidade jag 15 km. Snittpuls 146.