fredag 15 juni 2012

Rabarberkaka och fönstertvätt

S och A gjorde en rabarberpaj i förrgår. Så nu tänkte jag prova ett nytt recept. Som vanligt hittade jag ett recept på internet, men kunde inte hålla mig till det, receptet var för litet till en långpanna så jag gjorde en botten för Öja-kaka istället. Dessuton skulle resten av degen smulas ovanpå kakan. Det lämnar jag nog bort nästa gång jag gör den. Riktigt gott blev det i alla fall. Om nån vill testa så sätter jag ut receptet också.

Deg:
2,5 dl socker
225 g margarin
2 ägg
6 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
3tsk valiljsocker

Socker och rumsvarmt margarin röres. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i smeten. Platta ut i en långpanna. (Endel av degen kan tas tillvara och spridas ut ovanpå fyllningen)

Ca 7 dl rabarberbitar (jag brukar sätta bitarna tillsammans med socker i en skål ett par timmar eller över natten, då mjukas rabarbern upp och har inte så sur smak) Strös på den utplattade degen. Saften från rabarberna används i fyllningen.

Fyllning:
500 g kvarg
200 g gräddfil
4 ägg
1 msk vaniljsocker
2 dl socker
0,5 dl potatismjöl

Alla ingredienser till fyllningen, samt saften från rabarberna rörs ihop. Bred ut fyllningen på kakan. Strö sist över resen av degen. Grädda ca 50 min i 175 grader.


Annars blev det lite fönstertvätt och byte av gardiner i burspråket, det blir nog att fortsätta imorgon med resten av nedre våningen.


onsdag 13 juni 2012

Ranua djurpark och Rovaniemi, 5-6 juni

Vi åkte iväg hemmifrån på morgonen. Detta var för att få en början på semestern och sommarlovet. Först åkte vi mot Rovaniemi målet var Ranua och isbjörnsungen bland många andra djurarter. Starten blev lite sen innan vi packat all packning och alla ungar i bilen. Sedan vätade oss en lång bilfärd. Det blev glass och kaffe vid Lohihovi och i Rovaniemi blev det att köpa skor till S, hon har växt och det var bara gummistövlarna som passade. Sen lunch/middag i Ranua och sedan djurparken.


Fjälluggla

Järvarna


Isbjörnarna
Dehär djuren var nog favoriterna. Dessutom gillade jag uttrarna som höll på och lekte i sin inhägnad.

Efter djurparken blev det att åka tillbaks till Rovaniemi, där vi övernattade vid Moskun majatalo. Även om huset inte såg speciellt ut utifrån så var det väldigt fint inne. Nyrenoverat och snyggt och med en otroligt fin bastu.


Nästa dag var det shopping i Rovaniemi som gällde. Så det var kväll innan vi var hemma igen.


måndag 4 juni 2012

Skogen

Idag var vi för att se hur träden faffas hygge växer. Tallarna som blev planterade för några år sedan har växt bra och var ju snart lika stora som S och A.






J var nyvaken och ville ha sin mössa på!


söndag 3 juni 2012

Äntlingen sommarlov!

Aah. Äntligen sommarlov! Och idag känns det riktigt varmt och skönt med +15 grader och soligt. Barnen springer omkring barfota och njuter av sitt sommarlov. Imorgon ska det vara svalt igen, och vinden är ganska kall.

Men idag ska vi inleda grillsäsongen. Det blir grisbiffar med grönsaker, tomat, paprika, zuccini, lite morot och auraost. Efterrätt när barnen somnat: brödost med grädde i ugn sen hjortronsylt till. Mmm, en av mina favoriter!

Så var dröjer sommaren? Känns som om lövsprickningen stannat upp och det bara är kyligt och mulet hela tiden. För att inte tala om regn och hagel.

 Jag har varit ute och sprungit regelbundet, förutom när jag eller barnen varit sjuka, vilket känns som det varit rätt ofta. Annars brukar jag njuta av att få vara ute och springa helt för mej själv, men nu har det kännts segt. Hoppas att det ger med sig när jag kommer in i någorlunda rutin igen, blev ett avbrott på två veckor när vi alla var sjuka i tur och ordning.

 Men nu ska jag njuta av mitt sommarlov (även om det kanske regnar imorgon)!