fredag 20 juli 2012

Portugal, del 2

Slottet Pena

På onsdagen besökte jag slottet Pena. Pena ligger högt uppe på Sintrabergen. Slottet härstammar från ett kapell från 1100-talet, sedan har det varit ett kloster och under 1800-talet ombyggdes det till slott för kungafamiljen. Huvudfasaden är av målade kakel, De gula delarna är yngre och de röda delarna av slottet är från det ursprungliga klostret. Tyvärr fick man inte ta biler inne i slottet. Men man kunde hyra audio guidning på engelska. Inne i slottet höll man delvis på med restaurering, man gav också info om vad man gjorde och varför.
Parken var skuggig och naturlig, gjord till ett arboretum, samtidigt som det fanns flera olika historiska trädgårdar. Bl.a. Drottningens ormbunksträdgård, med ormbunkar från Nya Zeeland och Australien och en azalea trädgård. Parken täcker idag en areal av nästan 85 hektar.
Sedan fick jag tillfälle att åka runt i parken i vagn dragen av två ardennerhästar. Hästarna arbetar också i skogen, för att det stör mindre än maskiner. Där fanns också Grevinnan av Edlas Chalet som har restaurerats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar